sâmbătă, 7 iunie 2008

Voluntariat vs. Serviciu militar

M-am saturat de erori legislative!
M-am saturat sa fiu tinta greselilor pe care le fac oamenii care ne reprezinta!
M-am saturat noi sa muncim pentru a promova implicarea, voluntariatul si altii sa distruga!
M-am saturat sa tac atunci cand ceva ne deranjaza doar pentru ca nu avem timp sa rezolvam si problema aceasta!

De cateva saptamani mi-am dat seama ca ne confruntam cu o problema foarte grava: confuzia tinerilor prinvind voluntariatul. Eu vorbesc despre voluntariat ca o activitate de implicare sociala, fara contraprestatie materiala dar cu o multime de beneficii comunitare, iar legile 395/2005 si 383/2006 vorbesc despre "voluntariat" ca varianta de recrutare pentru personalul militar angajat (care primesc solda pentru activitatea intreprinsa).

Ce ce corect in asta?

Sau daca vorbim despre corectitudine..este corect ca dupa doi ani de zile de activitate intensa pe usa Centrului de Voluntariat Craiova sa apara tineri derutati care ne intreaba: "Fiti amabila...aici se depun dosarele pentru serviciul militar pe baza de voluntariat?" Sa faci criza de nervi, nu alta! Cum e posibil ca nimeni sa nu tina cont de continutul legilor adoptate? Cum e posibil in Romania, dupa ce din 1990 exista o serie de organizatii neguvernamentale care promoveaza voluntariatul ca principiu de baza al dezvoltarii sociale, in 2008 "voluntariatul" sa fie limitat ca intelegere la "benevolat"? De ce nu folosim cuvinte mai restranse care ne ajuta sa intelegem mai bine ce vrem sa se intample prin legea respectiva? SIMPLU: Pentru ca suntem indiferenti!!! Asta este raspunsul: indiferenta si o totala lipsa de informare!

Care este problema in esenta?

In pofida recomandarilor inaintate legislativului de Centrele de Voluntariat din Romania (Membre in Reteaua Nationala a Centrelor de Voluntariat din Romaniawww.voluntariat.ro). Legea nr. 395/2005 privind suspendarea serviciului militar obligatoriu în armată şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat a fost promulgata cu grave erori conceptuale, aprofundandu-le insa in continutul legii 383/2006 privind statutul soldatilor si gradatilor voluntari.
Legile mentionate reprezinta bineinteles un pas important in procesul de reorganizare a serviciului militar, insa nu respecta prevederile Legii 195/2001 - a voluntariatului ( M.O.206/24.04.2001), modificata prin O.G.58/2002 (M.O.642/ 30.08.2002) si in niciun caz nu respecta efortul organizatiilor neguvernamentale ce activeaza in domeniul promovarii voluntariatului si responsabilitatii sociale ca principii de baza in dezvoltarea societatii romanesti.

Ce este voluntariatul (poate citeste cine trebuie)?

"Voluntariatul este activitatea desfasurata din proprie initiativa, de orice persoana fizica, in folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala" (adoptata de Consiliul National al Voluntariatului, iunie 2002)

“Voluntariatul este activitatea de interes public desfasurata din proprie initiativa de orice persoana fizica, în folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala; activitatea de interes public este activitatea desfasurata în domenii cum sunt: asistenta si serviciile sociale, protectia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învatamânt, stiintific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protectie a mediului, social si comunitar si altele asemenea." (definitia din Legea Voluntariatului 195/2001)

Asadar, cele doua legi nu fac decat sa aduca o umbra peste toate realizarile din domeniul voluntariatului si mai ales sa dea o palma celor peste 100 000 de voluntari din Romania! Urat! Foarte urat!


SOLUTIA?

Inlocuirea in cadrul celor doua legi a termenului "voluntariat" cu "benevolat" si introducerea in cadrul celor doua legi aduse in discuti a unei definitii a "benevolatului". Totodata trebuie realizate modificari pe toate materialele MAPN si bineinteles pe site-ul destinat recrutarii "soldatilor voluntari".





2 comentarii:

Anonim spunea...

Buna ziua D-na Catana.

Va contacted din Marea Britanie.

Tot incerc sa iau legatura cu dvs. despre centrul de voluntariat din Craiova si emailul oferit pe website nu functioneaza, mobilele par a nu fi corecte de asemenea.
Va rog postati pe website un email corect prin care sa va pot contacta.

Va multumesc.
Adelina Chalmers

Anonim spunea...

Inteleg frustrarea ce o nutriti din cauza acestei gafe care submineaza ani de munca si eforturi depuse pentru a ridica profilul si a mari cunostiintele societatii romanesti despre voluntariat.
Daca cei ce au facut aceasta gafa(prin limbajul folosit in legile 395/2005 si 383/2006 vorbesc despre "voluntariat" ca varianta de recrutare pentru personalul militar angajat) nu se grabesc sa modifice aceasta si sa indrepte gresala (cum stiu ca in Romania orice schimbare spre bine are trei viteze: "incet", "foarte incet" si "pe loc") o campanie de clarificare a acestei confuzii poate este o solutie ce ar putea nu numai spulbera confuzia creata dar poate este o oportunitate de promovare si marketing pentru voluntariat.

Marea Britanie este tara cu cel mai mare numar de voluntari din lume si America este tara cu cel mai mare numar de donatori din lume - eu am experienta in domeniul NGO in Marea Britanie si sunt descrisa spre discutii - poate va pot ajuta cu idei, concepte, etc.

Cu sinceritate,

Adelina Chalmers