duminică, 8 iunie 2008

Exemple de lideri

In Romania lui 2008 intalnim zilnic exemple de pseudo-lideri.
Dar ce este un lider adevarat?
Nu m-as simti foarte in largul meu sa fac in acest articol o teorie a leadership-ului, insa, tinand cont de exemplele de "bad practice" din ultima vreme, tinand cont de incercarea partidelor politice de a aduce in fata opiniei publice diversi "lideri" politici, am simtit nevoia de a oferi cateva exemple de buna practica.

Istoria abunda de povesti ale unor oameni obisnuiti, barbati si femei, care s-au ridicat la cel mai inalt nivel atunci cand a fost nevoie de un lider.

Sa luam povestea lui Leach Walesa. In 1980, cand muncitorii de la Santiere Navale Lenin din Gdansk au intrat in greva cerand conditii mai bune de lucru, guvernul comunist a luat masuri drastice. Walesa era unul dintre muncitorii electricieni de pe santier si, totodata, unul dintre liderii Solidaritatii, o organizatie sindicala
independenta. Nu avea un inalt nivel de educatie si niciodata nu s-a considerat mai mult decat un simplu muncitor. Dar, atunci cand colegii lui au avut nevoie de un lider, el a intervenit pentru muncitorii grevisti. In ciuda arestarilor si a intemnitarilor, calitatea lui de lider a inspirat poporul polonez sa lupte pentru rasturnarea regimului comunist. In 1983, i s-a acordat Premiul Nobel pentru Pace si in 1990 a fost ales presedintele Poloniei.

Carolyn McCarthy este un excelent exemplu de persoana care a invins nesansa de a deveni lider. Casnica si asistenta medicala part-time, dna McCarthy traise toata viata in cartierul Long Island (New York) impreuna cu familia sa, pana in ziua de 7 decembrie 1993, cand lumea ei a fost distrusa. Un pistolar dement i-a impuscat mortal sotul si i-a ranit grav fiul, intr-un acces de furie venit din senin, pe cand se gaseau intr-un tren de navetisti in Manhattan. In urma acestei experiente ingrozitoare, Carolyn si-a descoperit o putere pe care niciodata nu realizase ca o are. Ea a demonstrat un curaj extraordinar pe toata perioada investigatiilor efectuate de politie, a anchetei si a procesului care a urmat, incheiat cu condamnarea criminalului. A devenit o sustinatoare pasionata a drepturilor victimelor si a facut lobby intens pentru promulgarea unor legi care sa controleze mai bine armele. La sfarsitul anului 1996, Carolyn McCarthy, cea care se autodefinea ca fiind o casnica linistita din Mineola, a lfost aleasa candidat pentru Congresul Statelor Unite in cadrul uneia dintre cele mai emotionante si mai impresionante emisiuni de suport bilateral din istoria Statelor Unite.

Ce inseamna sa fii lider? Ei bine cred ca ne-am cam facut o idee...

Pe curand,
Cristina

Niciun comentariu: