Daca aveti o idee de afacere, dar nu aveti suficienti bani pentru a o pune pe picioare, Ministerul IMM-urilor va poate oferi maximum 60.000 de lei, reprezentand 50% din proiectul de investitii pentru infiintarea companiei, prin intermediul programului START pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului lor la finantare.Scopul programului este dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale bazate pe cunoasterea si gestionarea optima a resurselor, cresterea numarului de intreprinzatori de succes, stimularea infiintarii de noi intreprinderi mici si mijlocii, precum si imbunatatirea performantelor economice a microintreprinderilor existente, prin cresterea gradului de pregatire a personalului si sporirea potentialului de accesare a surselor de finantare.
Beneficiarii pot fi tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, absolventi ai invatamantului superior sau liceal, care au obtinut un numar de 50 de puncte, ca urmare a evaluarii datelor din formularul de inscriere. Programul se va derula in doua etape. Prima consta in organizarea unor cursuri de pregatire antreprenoriala, destinate potentialilor beneficiari. In a doua parte, statul finanteaza anual cele mai bune planuri de afa- ceri, in cadrul programului START. Cursurile se vor desfasura in Bucu- resti, Brasov, Constanta, Cluj, Iasi, Timisoara, cu scopul de a oferi participantilor cunostintele si abilitatile necesare pentru a putea intocmi un plan de afaceri, cu care apoi sa participe la concursul de proiecte, in urma caruia se aleg cele care vor fi cofinantate de stat. Valoarea maxima pe care o pot obtine intreprinzatorii este de 60.000 de lei. Banii vor fi acordati din bugetul pe 2008 al Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL), prin intermediul Oficiilor Teritoriale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC).
Programul se deruleaza de cativa ani, dar tinerii antreprenori nu se inghesuie sa acceseze aceste fonduri. “Anul trecut, nu am avut niciun proiect finantat, iar anul acesta avem doar unul, care este in curs de aprobare. Nu am avut multe solicitari, din patru IMM-uri care si-au depus dosarul, unul singur a avut dosarul complet, anul acesta”, spune Szasz Imelda, directorul executiv al Oficiului Teritorial pentru IMM-uri Brasov.
Beneficiarii din anii anteriori spun ca unul dintre motivele pentru care nu aplica foarte multe persoane in cadrul acestui program este procesul destul de dificil de accesare a banilor. “Trebuie sa ai un proiect bine facut, iar realizarea unui asemenea proiect iti ia timp si bani. Intr-adevar, banii obtinuti de la Ministerul pentru IMM-uri mi-au fost de mare ajutor la inceput”, spune Mihai Chiteala, directorul firmei Europartner.
Datorita fondurilor nerambursabile pe care le-a obtinut in 2006, Leo Paun, directorul Fine Art, a reusit sa-si dezvolte firma, aflata la inceput de drum, la acea vreme. “Mi-au fost de mare ajutor banii. Intr-adevar, daca nu ai un proiect bine facut, nu poti accesa banii. Eu am reusit acum doi ani si, practic, mi-au folosit sa imi dezvolt afacerea”, explica Paun.
Sumele alocate pot fi utilizate atat pentru achizitionarea de active - masini, utilaje si echipamente, mijloace de transport marfuri, brevete de inventie, licente -, cat si pentru servicii de inregistrare/autorizare ca persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, intreprindere familiala sau ca societate comerciala.
Beneficiarii sunt obligati sa mentina investitia pentru care primesc finantare in cadrul acestui program o perioada de minimum trei ani dupa finalizarea investitiei, perioada in care sunt obli- gati sa asigure bunurile achizitionate si sa cesioneze in favoarea administratorului toate drepturile pe care le vor dobandi in temeiul asigurarii.
Finantarea planului de afaceri
“Beneficiarul va finanta planul de afaceri aprobat cu o contributie proprie in numerar, in cuantum de minimum 50% din valoarea estimata a investitiei, fara TVA. Nu se accepta contributie in natura. In situatia in care contributia proprie provine din credit bancar, pentru acesta se poate solicita garantarea de catre Fondul national de garantare a creditelor pentru IMM-uri.”
Ajutor financiar pentru faza de inceput a afacerii
“Am beneficiat de programul START in 2005, cand mi-am deschis propria afacere. Fondurile obtinute m-au ajutat, practic, sa imi infiintez firma, avand in vedere costurile destul de mari care sunt percepute pentru inregistrarea firmei, dar si punerea ei pe picioare, de la zero.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu