sâmbătă, 15 noiembrie 2008

PETITIE DE SOLIDARITATE pentru minerii din Romania

“Dreptul la viata”

In ultimii 18 ani aproximativ 97 de tineri si-au pierdut viata in accidentele miniere, alaturi de ai alti 133 de mineri.

Potrivit istoricului accidentelor miniere realizat de Antena 3 zeci de ortaci şi-au pierdut viaţa în subteran şi câteva sute au suferit răni grave. Cele mai periculoase s-au dovedit a fi exploatările din Valea Jiului. Mina Vulcan din Valea Jiului deţine recordul negativ al accidentelor. Aici şi-au pierdut viaţa peste 60 de mineri în urma a trei accidente de lucru produse între 1986 şi 1994. Aproape acelaşi număr de oameni au murit însă într-un singur accident, în vara anului 1995, în cariera Lespezi. O neglijenţă în serviciu, o detonare accidentală a încărcăturilor de dinamită şi 57 de mineri şi-au pierdut viaţa. Valea Jiului face din nou victime în 1996: 10 mineri şi-au pierdut viaţa în urma a două accidente produse la minele Uricani şi Petrila. În 1999 o explozie produsă la Mina Boteni, din judeţul Argeş afăcut trei victime şi alte două persoane au fost rănite. A fost cel mai grav accident care a avut loc la exploatarea argeşeană de la înfiinţarea acesteia.

O explozie similară celei de la Lespezi a avut loc în mai 2000 la exploatarea minieră de la Hudeşti din judeţul Botoşani. Şapte lucrători şi-au pierdut viaţa, surprinşi de suflul unei explozii accidentale produse la suprafaţă. Anii 2001 şi 2002 au fost marcaţi din nou de accidentele de la minele din Valea Jiului, respectiv Vulcan şi Petrila: 25 de mineri au murit şi alţi 14 au fost răniţi în urma exploziilor de gaz metan.

Unul dintre cele mai grave accidente în mină s-a produs în 2006 la Anina. Şapte mineri au murit şi alţi cinci au fost răniţi în urma unei puternice explozii în subteran. Deflagraţia a fost provocată de acumularea de gaz metan care s-a aprins de la o scânteie electrică produsă de un scurtcircuit. Vinovaţi au fost găsiţi cei care lucrau acolo, în frunte cu directorul general.

O săptămână mai târziu, la mina Rovinari, un alt miner şi-a pierdut viaţa. Bărbatul, în vârstă de 48 de ani, trebuia să dezasambleze un generator de sudură cu acetilenă. Din cauza presiunii, capacul generatorului a sărit în aer şi l-a lovit pe muncitor.

Asociatia Romana a Tinerilor cu Initiativa, alaturi de Consiliul Local al Copiilor Craiova, Centrul National pentru Promovarea Femeii si Copilului, Centrul de Voluntariat Craiova, Centrul de Tineret Craiova si aproximativ 10 000 de tineri studenti si elevi se gandesc la sutele de copii orfani de tata, sutele de vaduve indurerate si mame indoliate si solicita autoritatilor:

- masuri dure de sanctionare a responsabililor in cazul accidentelui din mina Petrila din data de 15 noiembrie 2008;

- sa promoveze un set de masuri suplimentare de protectie sociala a minerilor;

- sa realizeze un dialog social periodic cu reprezentantii minerilor;

- sa intervina pentru a asigura minerilor echipamente de exploatare adecvate si conditii de munca decente, in concordanta cu normele europene.

- sa realizeze o monitorizare a activitatilor exploatatiilor miniere de la nivelul intregii tari si o ancheta amanuntita pentru a stabili conditiile de munca si riscurile pe care si le asuma fiecare miner;

- sa asigure pentru anul 2009 sumele necesare inchiderii sau modernizarii minelor care nu respecta normele;

- sa asigure informarea si recalificarea profesionala a minerilor care renunta la aceasta ocupatie benevol sau disponibilizati.

Va rugam sa va alaturati petitiei noastre pentru a evita sa mai moara tineri, pentru a evita sa ne mai moara tati, unchi, frati, soti sau iubiti!

Fiti alaturi de cei care nu mai curajul sa-si apere viata din cauza grijilor pentru familiile lor, din cauza incidentelor de munca din trecut care n-au adus in mina decat lacrimi, durere si multa amaraciune!

Semnati aceasta petitie accesand http://www.petitieonline.ro/petitii-online.html

"Codul VERDE"


Grupul de presă Realitatea-Caţavencu instaurează Codul Verde, devenind astfel primul trust media care se implică responsabil şi programatic în politicile de mediu. Este rezultatul unei atitudini consecvente a grupului de presă de a promova un jurnalism de calitate, orientat tot timpul spre marile teme de pe agenda românilor care ne sunt telespectatori, cititori, ascultători. O dată pe lună, toate produsele jurnalistice ale grupului vor arbora culoarea verde, în diferite elemente grafice specifice şi vor rezerva un spaţiu editorial consistent temelor legate de împăduriri şi oprirea defrişărilor, de reducera poluării şi salvarea ariilor protejate, de surse alternative de energie şi stoparea deşertificării României.

Codul Verde instaurat de Realitatea-Caţavencu îi va aduce alături pe jurnaliştii grupului şi pe toţi românii care se simt, la rândul lor, revoltaţi şi responsabili, care vor şi pot să preia iniţiativa şi să se constituie într-o comunitate a celor ce iubesc pur şi simplu România.

Zecile de mii de mesaje ale cititorilor, telespectatorilor sau ascultătorilor noştri dovedesc, în fiecare zi, că suntem foarte mulţi cei cărora le pasă.

Codul Verde instaurat de Realitatea-Caţavencu va include şi o serie de acţiuni publice de amploare, care exced statutul preocupărilor jurnalistice curente. Prima dintre ele este “România prinde rădăcini”, o campanie iniţiată de Realitatea TV şi susţinută de Petrom. Pe 28, 29 şi 30 octombrie, Realitatea TV împreună cu partenerii RNP Romsilva şi MaiMultVerde şi cu sprijinul Consiliilor Judeţene din Bacău, Neamţ şi Suceava vor împăduri 3 judeţe din Moldova, afectate de inundaţiile din iulie din acest an. Va fi un efort uriaş, la care deja am avut sprijinul a mii de români care au contribuit la teledonul organizat de Realitatea TV in august.